Digital

Digital

Nieuws

De verzuurde ontwikkelaar: een karakterschets

Amusant artikel in de Automatiseringgids (op basis van een onderzoek van TechBeacon.com): de zeven slechte eigenschappen van de verzuurde ontwikkelaar. Laten het er zes of acht zijn, en laten die eigenschappen gelden voor de (werkende) mens in het algemeen, leuk blijft het.

De gids opent met een relativering: “Ze menen het goed. De meeste softwareontwikkelaars willen echt heel efficiënt werken en snel en goed kunnen programmeren.”

Maar dan: helaas hebben veel ontwikkelaars “in de loop van de jaren slechte gewoontes ontwikkeld.” Dit zijn ze:

 1. Geen passie voor het werk
  Jaren driftig programmeren, veelal zittend op de luie reet, maakt van veel programmeurs menselijke machines die zonder gevoelens tikkend de dag doorbrengen.
 2. Oprechte hekel aan testen
  Testen is voor de meeste programmeurs vooral een teken van wantrouwen: waarom zouden ze het NIET in één keer goed doen?!
 3. Gebruiksvriendelijkheid is vage nonsens
  Een programmeur is een techneut. Techniek is wetenschap, alles wat geen techniek is, zoals iets er een beetje leuk laten uitzien voor de eindgebruiker, is vaag gelul.
 4. Zegt altijd ‘nee’.
  De houdig van de programmeur is: “don’t give me your problems!” Standaardisatie betekent op iedere vraag nee antwoorden.
 5. Het was toch altijd goed? Waarom veranderen?
  Programmeurs hebben een hekel aan cursussen en nieuwe dingen: wat vorig jaar goed was, is dat volgend jaar ook nog.
 6. Laat me met rust!
  Een programmeur werkt bij voorkeur alleen, want programmeren is een creatief beroep. Zo lang mogelijk mijdt hij contact met medemensen.
 7. Beveiliging is niet mijn pakkie an!
  Pas als alle programmeren achter de rug is, denkt de programmeur over veiligheid na. Of liever niet, want veiligheid is een zaak voor de IT-beveiliger.

Je ziet ‘m voor je. De verzuurde programmeur. Sympathieke goser.
Breed toepasbaar profiel ook.

Bron: Automatiseringgids september 2015