Digital

Digital

Nieuws

Nieuwe besturingssysteem Apple heeft Nederlands tintje

Het nieuwe mobiele besturingssysteem van Apple heeft een Nederlands tintje. Alle honderden miljoenen iPhones en iPads in de wereld krijgen een nieuws-app (News) gebaseerd op software van het Nederlandse bedrijfje Prss.

Apple kocht start-up Prss in 2014 voor een onbekend bedrag. Vijftien Nederlandse softwareontwikkelaars vertrokken naar Silicon Valley om mee te werken aan Apples nieuwe strategie voor digitale publicaties.

De News-app gaat uit van ‘een radicaal nieuw concept’. Via News kun je verschillende nieuwsbronnen op één plek vinden. De nieuwsartikelen laden snel en onderdeel van de app is een nieuwsbrief afgestemd op persoonlijke voorkeuren. Apple huurt zelfs journalisten in om te helpen bij de nieuwsselectie.

Belangrijkste Nederlandse bijdrage is de achterliggende techniek: News gebruikt een nieuw artikelformaat (gebouwd door het Prss-team in 2010) als ideaal alternatief voor pdf en html. De techniek creëert een digitale versie van een artikel met extra’s als video’s en meer foto’s, speciaal geschikt voor mobiel gebruik.

Medeoprichter Jochem Wijnands: “Sommige oprichters vinden het misschien lastig om bij een groter bedrijf te komen werken dat hen heeft overgenomen. Ik vond het fantastisch. Je hebt iets, iemand koopt het en je mag er toch aan blijven werken. Je blijft - deels - verantwoordelijk voor het eindproduct. Dát bepaalt uiteindelijk je erfenis, niet het feit dat je ooit bent overgenomen. En voor mij was het heel leuk om een jaar rond te lopen bij Apple.”

Bron: De morgen (België) september 2015