Digital

Digital

Nieuws

Gegevensgestuurd handhaven – Utrecht is voorloper!

De gemeente Utrecht maakt steeds meet stappen in de digitalisering van haar handhavingstaken. Deze zomer introduceerde de gemeente nieuwe handcomputers die ‘gegevensgedreven sturing’ ondersteunen.

Alle (ongeveer honderdveertig) handhavers van de gemeente hebben nu zo’n computer. De software op de computers is speciaal voor Utrecht ontworpen. De voordelen? “Een slimmere en efficiente manier van handhaven, waarbij ook de registratie flink wordt verbeterd.”

Hoe werkt het?
Alle gegevens die de gemeente verzamelt, zoals parkeer-, uitstoot- en overlastgegevens, komen in een centrale database terecht die ‘zelflerend’ is en aanzet tot handghavingsacties. Een woordvoerder van de gemeente: “Er worden allerlei zaken van de openbare ruimte vastgelegd. Niet alleen negatieve zaken zoals overtredingen, maar ook ‘normale’, dagelijkse zaken. Denk bijvoorbeeld aan speeltuinen, waarbij we iedere keer als we langslopen registreren hoeveel kinderen er op dat moment spelen. Zo ontstaat er een inzicht per speeltuin waardoor we weten welke veel en welke weinig gebruikt worden.

Vervolgens kunnen wij ons beleid daar op aanpassen. Hetzelfde gebeurt momenteel al met scanauto’s. Door te meten waar de bereidheid groter of kleiner is om te betalen voor een parkeerticket, kunnen wij parkeerhandhaving aansturen waardoor de controles effectiever worden.”

Bron: Digitaal bestuur juli 2015