Digital

Digital

Nieuws

Onweer zit digitale wereld dwars

Een zwaar zomeronweer in België wiste onlangs een flink aantal gegevens van de schijven van Google. Google deelde dit openlijk mee en vertelde tegelijk dat het om een vrij uitzonderlijke situatie ging: de installatie werd kort achtereen liefst vier keer vol getroffen door de bliksem. Dat was zelfs teveel voor de uitstekende beveiliging tegen weersinvloeden die het Amerikaanse bedrijf toepast.

Onweer zit de digitale wereld wel vaker dwars. Een paar jaar geleden lag bijvoorbeeld het e-mailverkeer van Microsoft volledig plat toen de bliksem insloeg in de datacentra in Dublin. Ook Amazon had al eens enorm last van problemen met onweer.

Zwaar onweer kenmerkt zich door veel inslagen kort achter elkaar. Vaak wordt het elektriciteitsnet getroffen. Dan valt de netspanning weg. Accu’s nemen dan tijdelijk de stroomvoorziening over, totdat de backup is gestart. Als de bliksem vervolgens ook de accu’s onklaar maakt, valt alles om.
Volledige beveiliging tegen blikseminslag is mogelijk. Bijvoorbeeld door een stalen net te spannen over de installatie. Munitiefabrieken beschermen zichzelf zo. Datacentra zijn evenwel meerdere hectaren groot vandaag de dag, waardoor overspanning nogal kostbaar is.

Google accepteert over het algemeen liever een blikseminslag zo nu en dan. In dit geval leidde het tot een dataverlies van ongeveer 0,000001 procent van de totale hoeveelheid.

Bron: Automatiseringgids augustus 2015