Digital

Digital

Nieuws

Kantoorarbeiders slenteren zich gezond

Zitten is het nieuwe roken, hoor je weleens. Veel zitten is levensgevaarlijk, schrijft NRC zelf. Dat levert facilitaire beleidsmedewerkers nieuwe uitdagingen op. Hoe richt ik mijn kantoor zo in dat mijn medewerkers niet vroegtijdig overlijden?

Veel bedrijven, maar ook individuele medewerkers, hebben er een en ander op gevonden. Voorbeeld: een beleidsmedewerker bij TNO. Zit niet op een stoel, maar op een trainfiets. Gaat haar telefoon, dan voert ze haar telefoongesprek wandelend. Zitten probeert ze zoveel mogelijk te vermijden. Haar werk: onderzoek doen naar zitten. En naar “andere activiteiten die bijna geen energie kosten en daardoor ongezond zijn”.

In Engeland verschijnen al de eerste ‘zitrichtlijnen’ voor kantoorarbeiders. Daarin staat bijvoorbeeld dat je tijdens je achturige werkdag minstens twee uur niet mag zitten. Anders pleeg je roofbouw op je gezondheid.

Nederlanders zijn echte zittenblijvers: wij zitten gemiddeld tussen de 6,8 en 7,4 uur per dag op onze kont. De gemiddelde Europeaan slechts 5,2 uur per dag. Niet de Grieken, maar wij zouden uit de euro moeten worden gegooid!

Een wetenschapper is bezorgd: “Teveel zitten brengt gezondheidsrisico’s met zich mee. Uit onderzoek is gebleken dat onvoldoende bewegen en langdurig zitten de kans op ziekte en sterfte verhogen. Mensen die weinig zitten, leven langer, hebben minder kans op ziektes als type 2 diabetes, hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker.”

Adviezen van de wetenschapper:

  • Drink water uit een glas. Lopen naar de kraan is gezond.
  • Parkeer je auto ver weg van kantoor, liefst een paar kilometer.
  • Laat Outlook je automatisch waarschuwen om een blokje om te gaan.
  • Zoek collega’s op in plaats van ze te bellen of mailen.
  • Neem de trap en niet de lift.
  • Maak altijd een ommetje tijdens het bellen
  • Verander vaak van zitpositie. Hang niet in je stoel.
  • Zet prullenbakken en kantoorapparaten verder weg, zodat je gedwongen wordt te lopen.

Veel bedrijven zijn actief bezig met dit onderwerp. Accountantskantoor EY bijvoorbeeld biedt zijn medewerkers vitaliteitprogramma’s en sportprogramma’s aan. Ook schrapt het bedrijf zitplaatsen in het restaurant: “Als je een broodje hebt gehaald, word je aangespoord om te staan, of om een lunchwandeling te gaan maken.”

Overigens hoef je geen zware inspanningen te verrichten. Een Maastrichts onderzoeker: “Af en toe licht intensief bewegen, zoals slenteren, bleek zelfs meer positieve effecten te hebben op de gezondheid in vergelijking met intensief sporten.”

Bron: NRC 2015