Digital

Digital

Nieuws

Voortschrijdende technologie leidt tot de dood

Midden in de zomer even een angstwekkend verhaal… onder de schone titel: Innovatie leidt tot de dood. Gebaseerd op een voordracht die beveiligingsexpert Bruce Schneier onlangs gaf voor een publiek van vooruitstrevend ICT’ers. Juist dat publiek koos Schneier uit om zijn schrikbeeld te schetsen.

Hij begon nog voorzichtig met een voorspelling van het einde van de grote productiebedrijven: “Over een paar jaar printen mensen hun Nike’s en Barbie-poppen thuis. Wat doet dat met de producerende sector?” Voortfilosoferend kwam hij uit bij de (al lang bedachte, maar nog niet gerealiseerde) bioprinter. “Straks kunnen we thuis een virus printen? Over tien jaar, of honderd? Het hoeft niet binnenkort te zijn, maar het gáát een keer gebeuren.”

Hij verklaart zelfs het feit dat nooit buitenaards leven is ontdekt uit voortschrijdende informatie: “Als een soort voldoende technologisch geavanceerd raakt, vernietigt die onvermijdelijk zichzelf.”

Schneier verwacht dat het in de toekomst mogelijk wordt dat één slechterik de hele wereldbevolking om zeep helpt, gewoon door een digitaal bevel te geven: “Met de voortschrijdende democratisering van technologie komen potentieel catastrofale mogelijkheden voor elke eindgebruiker beschikbaar.” Kunnen we dat voorkomen?
De mensen in de zaal keken Schneier vragend aan. Waarop Schneier opmerkte: “Ik heb de antwoorden niet. Ik vind het alleen interessante vragen.”

En zo ging iedereen vrolijk lachend naar huis.

Bron: Computable 2015