Digital

Digital

Nieuws

NS gelooft in slimme ICT

De Nederlandse Spoorwegen werken voortdurend aan kwaliteits- en performance-verbeteringen van hun digitale systemen. CIO Hessel Dikkers verwoordt het, op iBestuur.nl, als volgt: “Uiteindelijk willen we met verbeterde ICT een flexibelere en slimmere organisatie creëren.”

De ICT is zeer bedrijfskritisch bij de NS. Iedere storing is direct zichtbaar, omdat de treinen stilstaan. De ICT is ook zeer complex ingericht, met veel samenwerkende systemen. Als er een storing is, duurt het daardoor vaak lang voordat die verholpen is. Voor het uitvallen van het in- en uitchecksysteem geldt zelfs dat het de NS direct geld kost.

De NS werkt de komende tijd aan het vernieuwen van de werkplekken van de achtduizend medewerkers op kantoor en de tienduizend werknemers op de treinen. Dikkers: “Ons nieuwe werkplekconcept is gestoeld op verschillende pijlers. Zo groeit de verwevenheid tussen het plaats- en tijdonafhankelijk werken en de fysieke werkplekken.”
Ook gaat de NS zich steeds meer richten op het delen van informatie en het lokaal opslaan van gegevens zoveel mogelijk uitbannen. Medewerkers zullen steeds meer mogelijkheden krijgen voor mobiel werken en mobiel informatie ophalen en delen. Ook wil de NS haar dienstverlening verbeteren door te investeren in de analyse van big data.

De NS wordt bij al deze uitdagingen met name ondersteund door KPN.

Bron: ibestuur.nl juli 2015