Digital

Digital

Nieuws

ICT vergroot inkomenskloof

Een van de gevolgen van de toenemende digitalisering is het verdwijnen van banen voor middelbaaropgeleiden. Dat schrijft Computable. Middelbaar opgeleiden (meestal alleen middelbare school) voerden traditioneel routinematig werk uit en juist dat soort werk laat zich steeds gemakkelijker automatiseren. Gevolg: minder werk voor middelbaar opgeleiden, lagere lonen voor die groep, en steeds meer middelbaar opgeleiden komen aan de onderkant van de arbeidsmarkt terecht.

Over het algemeen zorgt technologische verandering wel voor meer productiviteit, meer werkgelegenheid en meer welvaart. Maar die toenemende welvaart komt dus vooral terecht bij de bovenkant van de arbeidsmarkt, bij mensen die analytisch, creatief en sociaal werk doen en veel voordeel hebben van computers.

Het is allemaal na te lezen in het rapport Baanpolarisatie in Nederland van het Centraal Planbureau (CPB). Waarin ook het advies te lezen staat: als je havo- of vwo-opleiding hebt, studeer dan nog effe door op HBO- of universitair niveau!

Bron: Computable juli 2015