Digital

Digital

Nieuws

Tien miljoen servers staan te labbekakken

Amerikaanse wetenschappers hebben weer eens onderzoek gedaan en de conclusie van hun onderzoek is: dertig procent van de servers in de wereld staat te niksen. Dat is, kort samengevat, een enorme energie- en kapitaalverspilling.

De wetenschappers onderzochten een ongeveer vierduizend servers bij Amerikaanse klanten van TSO Logic, een bedrijf dat zich specialiseert in efficiencyverhogende software voor rekencentra en dus niet geheel onpartijdig is. Ruim duizend van de servers bleken niets te doen te hebben of in comateuze toestand te verkeren. Intussen gebruikten ze wel stroom.

Vertaald naar de hele Verenigde Staten staan daar 3,6 miljoen servers zinloos mooi te wezen, en in de hele wereld zijn het er tien miljoen. Een aardig serverpark! Omgerekend in energie is het een verspilling van ongeveer vijftien procent van de energieproductie van Nederland.

En niet schrikken… eigenlijk is de verspilling nog veel hoger, want gemiddeld wordt maar een vijfde van de capaciteit van een server (die dus niet labbekakt) benut.

Bron: Automatiseringgids juni 2015