Digital

Digital

Nieuws

IT is stress

It’ers lijden veel meer dan andere mensen onder stress. Als daar niet wat aan wordt gedaan, gaan veel getalenteerde jongeren vroegtijdig over de kop. Dat zegt John Willis, een van de oprichters van DevOps Days. Willis vergelijkt de toenemende IT-stress met het Japanse begrip ‘Karōjisatsu’: dood door burn-out.

Willis: “Een it’er heeft een stressvolle en vooral verantwoordelijke baan. Je maakt lange dagen en deze vul je in door problemen op te lossen die door anderen zijn veroorzaakt.”

IT’ers maken veel overuren, omdat hun dagen worden beheerst door voortdurende druk en altijd aanwezige deadlines. Daarnaast zijn ze bang om hun eigen loopbaan te schaden, daarom zeggen ze nooit iets over arbeidsdruk of overspannenheid. De buitenwereld heeft er ook geen oog voor: “We willen er niks van horen als het mentaal niet zo goed met iemand gaat. En dat is verkeerd. We moeten gaan herkennen wanneer men zich in de gevarenzone bevindt en er met diegene en met elkaar over blijven praten.”

Willis heeft het overigens met name over IT’ers die werken voor een start-up als opstapje naar het beloofde land dat Silicon Valley heet. Of de stress onder IT’ers in Nederland vergelijkbaar is, zou eens moeten worden onderzocht.

Bron: Computable juni 2015