Digital

Digital

Nieuws

Zakelijke wachtwoorden zijn naadje

Gewone mensen hebben een voorkeur hebben voor makkelijke wachtwoorden als ‘welkom1’ en ‘123456’. Die gemakzucht passen ze ook toe in zakelijke omgevingen. Dat schrijft de Automatiseringgids na het lezen van het Trustwaves Global Security Report 2015.

Trustwave deed in 2014 een onderzoek naar wachtwoorden in bedrijven in de Verenigde Staten, met name wachtwoorden in ActiveDirecory-omgevingen, waar je een minimumeis voor een wachtwoord kunt instellen. De onderzoekers wisten de helft van de 500.000 wachtwoorden binnen een dag te ontcijferen, in twee weken hadden ze al bijna negentig procent gekraakt. “Zonder noemenswaardige moeite.” Vooral omdat gebruikers voor hun wachtwoord vaak gebruik maken van een van de 2000 meest voorkomende kindernamen, 1000 meest gebruikte hondennamen of een naam van een stad of staat.

Meest gebruikte wachtwoord: Password1. Maar een derde van de wachtwoorden heeft meer dan 10 tekens – een grens die volgens Trustwave in 2015 het minimum zou moeten zijn.

Wat moet gebeuren volgens Trustwave, een bedrijf dat ook trainingen in het samenstellen van wachtwoorden verzorgt: bedrijven moeten hun medewerkers beter trainen in het kiezen van wachtwoorden.

Bron: Automatiseringgids 15 juni 2015