Digital

Digital

Nieuws

Een mooi kantoor is niet lelijk

Jaren van enorme leegstand van kantoren hebben de aanzet gegeven tot vernieuwing van de markt. Steeds meer kantoren worden verbouwd of gesloopt om de grootschalige leegstand en bijbehorend gevoel van crisis aan te pakken. Sinds 2010 is bijna twee miljoen vierkante meters aan kantooroppervlakte van functie veranderd. Dat schrijft Het Financieele Dagblad. Kantoren worden bijvoorbeeld hotel, studentenflat, ZZP-bastion, kringloopwinkel, woning of gezondheidscentrum. Ongeveer een half miljoen vierkante meters is verdwenen door de sloophamer.

Daarmee is de leegstand nog niet verdwenen: momenteel staan zeven miljoen vierkante meters kantoor te huur in Nederland. Waarvan ongeveer een derde al vijf jaar.

De vernieuwing heeft vooral een impuls gekregen doordat ook beleidsmakers het nut ervan zijn gaan begrijpen. Gemeenten worden steeds makkelijker in het veranderen van bestemmingsplannen en vastgoedeigenaren zijn steeds vaker bereid af te boeken op hun bezittingen. Een hoogleraar tegen de krant: “Vastgoedeigenaren dachten lang dat het wel goed zou komen met de markt, maar sinds een paar jaar is er meer realiteitszin en hebben vastgoedfinanciers en beleggers afgeboekt. Dat maakt nieuwe ontwikkelingen mogelijk.”

Een waarschuwing is er wel: de lege kantoren op de mooie plekken zijn zo langzamerhand wel vernieuwd. De uitdaging is nu iets te verzinnen voor kantoorpanden op plaatsen waar je nog niet dood gevonden wil worden.

Bron: Het Financieele Dagblad juni 2015