Digital

Digital

Nieuws

Vandaag: dinsdag-zonder-printje!

De meerderheid van de Nederlandse kantoorwerkers gooit wekelijks één of meer geprinte bladzijden ongelezen weg of haalt ze niet een uit de printer. Eén op de vijfentwintig landgenoten print zelfs meer dan vijftien pagina’s per week zonder enige zin uit. Dat concludeert printboer Ricoh op basis van een onderzoek.
Het onderzoek is gehouden ter ere van Printless Tuesday, dat vandaag voor het eerst plaatsvindt. Printless Tuesday moet een wereldwijde jaarlijkse traditie worden, speciaal bedoeld om bewustwording voor verantwoord printen en beperken van de belasting op het milieu te realiseren.

Het onderzoek bevat enkele interessante cijfers.
Zo blijkt dat ongeveer zestig procent van de Nederlanders één tot tien pagina’s per week print, en een derde zelfs meer dan tien pagina’s. Meer dan de helft van de printverslaafden gooit wekelijks één tot vijf verkeerd geprinte pagina’s weg. Een op de zeven Nederlanders print nooit.

De printer wordt vooral ingezet voor financiële en administratieve documentatie, zoals contracten, facturen en offertes. Een derde van de kantoorarbeiders print vooral privézaken.

Organisaties ontmoedigen printen bepaald niet. Slechts iets meer dan een tiende van de organisaties heeft sowieso een printbeleid, met bijvoorbeeld richtlijnen voor zaken als dubbelzijdig printen, zwart-wit printen en voorkomen van onnodig printen. Overigens vinden kantoormedewerkers over het algemeen dat vooral zij zelf, en niet de organisatie, verantwoordelijk is voor al dan niet printen van documenten.

Een woordvoerder van Ricoh: “Printen neemt nog steeds een belangrijke plaats in binnen document- en informatieprocessen. Toch zijn er voldoende manieren om duurzamer te printen. Te denken valt aan het gebruik van lichter papier en meerdere pagina’s afdrukken op een A4. Maar ook aan een slimme printerdriver die ongewenste afdrukken voorkomt en mogelijkheden als follow-me printen, waarbij het printje pas uit de machine rolt als je hier met een persoonlijke pas opdracht voor geeft.”

Ricoh roept Nederland op Printless Tuesday op de printer één dag ongebruikt te laten en documenten digitaal in te zien en te delen. Een dag niet printen levert in heel Nederland een besparing van tussen de 28 en 65 miljoen printjes op.

Bron: Automatiseringgids juni 2015