Digital

Digital

Nieuws

Vergeten worden is een wereldwijd recht

Google moet het recht om vergeten te worden van de rechter binnen zijn Europese zoekmachinedomeinen. Frankrijk vindt dat te mager. CNIL, de Franse toezichthouder op gegevensgebruik, eist van Google om ook de verwijzingen naar gewraakte informatie via google.com te verwijderen. Informatie alleen uit de Europese zoekmachines verwijderen heeft weinig zin, aldus CNIL

Het Europese Hof van Justitie legde het recht om vergeten te worden in 2014 vast. Dat was een bevestiging van een uitspraak van het Spaanse gerechtshof na een klacht van een Spaanse burger die tien jaar na dato nog geplaagd werd door een bericht over de gedwongen verkoop van zijn huis.

Google trok consequenties uit de uitspraak van het Europese Hof. Het Spaanse bericht leverde inderdaad geen zoekresultaten meer op via google.es, of google.fr en google.nl. Via google.com en nationale versies van google.land-buiten.de.EU was het gewraakte artikel wel te vinden.

CNIL is boos en heeft Google 15 dagen de tijd gegeven om te voldoen aan de eis die besloten is in de uitspraak van het Europese Hof. Als Google niet binnen de gestelde termijn aan de eis voldoet, zal CNIL zich beraden op een passende sanctie.

Bron: Automatiseringgids 15 juni 2015