Digital

Digital

Nieuws

Digitalisering gemeente vraagt om creatieve ambtenaar

Gemeenten digitaliseren in een rap tempo, althans, dat vinden ze zelf. De burger is er blij mee, die kan al zijn zaken thuis regelen. Voor gemeenteambtenaren vallen sommige veranderingen rauw op het ambtelijk dak, maar een feit is ook: veranderingen maken ook ambtenaren creatief.

Een kenner van het ambtelijk leven tegen Digitaal bestuur: “De ontwikkelingen gaan inderdaad hard, maar het gaat niet allemaal vanzelf. De zelflerende ambtenaar heeft zijn tijd nodig.”

Een nieuwe werkwijze vraagt, aldus dezelfde persoon, om ‘rigoureuze’ veranderingen in de werkprocessen. Zo rigoreus dat sommigen spreken van “een mini-revolutie op de afdeling”.

Digitalisering kost op termijn ook banen, maar dat geldt voor alle technologische veranderingen. Het is niet zinvol die veranderingen tegen te willen houden en ouderwets te blijven werken. Dat lijkt teveel op de eerste jaren van de elektrische trein: de stoker hield zijn baan en reed jaren voior noppes mee op iedere moderne trein.

Het A+O-fonds start een onderzoek: ‘Digitalisering en de toekomst van het werk’ (nu pas? vraag je je af) en wil daarmee in kaart brengen wat gemeenteambtenaren nodig hebben om met de nieuwe tijd mee te gaan. De ambtenaar zal in elk geval bereid moeten zijn zich aan te passen, samen willen werken en helder communiceren.

Ook creativiteit wordt steeds belangrijker, zegt het A+O-fonds, want creativiteit toont de meerwaarde van de mens boven de computer. Een baan voor het leven zal er ook niet meer zijn: ambtenaren (en andere mensen) worden juist creatief van af en toe een nieuwe werkomgeving.

Bron: Digitaal bestuur juni 2015