Digital

Digital

Nieuws

Big data helpen de boer

De agrarische industrie kan meer dan welke andere profiteren van het gebruik van big data. Charles Baron, vroeger van Google, heeft daarom het bedrijf Farmers Business Network (FBN) opgericht. Daarmee heeft hij inmiddels een enorme berg gegevens verzameld van boeren. Op basis van die gegevens wil Baron best practices afleiden voor het verkrijgen van de maximale opbrengst van gewassen op bepaalde plekken. Boeren kunnen een abonnement afsluiten bij FBN. Dat kost hen 500 dollar per jaar, een heel bedrag voor een boer, maar het aantal abonnementen groeit gestaag.

Google Ventures, de investeringstak van Google, heeft intussen vijftien miljoen dollar geïnvesteerd in FBN. Ook andere investeerders doen mee.

Baron zegt op het idee van zijn bedrijf te zijn gekomen doordat veel agrarische machines al gegevens verzamelen, maar die worden niet consequent gebruikt voor verbetering van het boerenleven. Vaak kunnen de toepassingen niet met elkaar overweg, omdat ze van verschillende producenten of leveranciers komen. FBN biedt een interface om toch al die gegevens te kunnen gebruiken.

In de database van FBN zijn nu de gegevens opgeslagen van boeren die samen ongeveer drie miljoen hectare land verbouwen. Dat is nog geen twee procent van het totale landbouwareaal van de Verenigde Staten. Intussen is er al belangstelling voor FBN getoond uit Oost-Europa en Azië.

Bron: Automatiseringgids mei 2015