Digital

Digital

Nieuws

Gemeente zet klikkende buren op internet

De gemeente Hellendoorn heeft een flater van jewelste geslagen door een vertrouwelijk document met gegevens van bewoners van een bungalowpark in de gemeente te plaatsen op de site raad.hellendoorn.nl. Een bewoner vond de gegevens door te googlen en waarschuwde de gemeente. De gemeente googlede ook maar kon niets vinden (waarom laten ze zoiets niet over aan een handige DIV’er?!) . De verbijsterde burger stapte toen maar naar dagblad Tubantia. Na melding in de krant wist de gemeente het document opeens wel te vinden en nog te verwijderen ook.

In het document stonden allerlei gegevens over met naam en toenaam genoemde bewoners van het park: hoe lang ze er wonen, of ze er permanent verblijven, wie er werkloos is en een uitkering heeft en zelfs zaken als echtscheidingen, hypotheken die ‘onder water lopen’ en “klikkende buren”.

De gemeente heeft spijt betuigd. Een woordvoerder tegen Binnenlands bestuur: “Het document is direct verwijderd, de bewoners hebben excuses gekregen en voortaan moeten ambtenaren een extra vakje aanvinken op het voorblad waarmee ze aangeven of informatie vertrouwelijk is. We vinden het heel erg dat dit gebeurd is.”

Bron: Binnenlands bestuur mei 2015