Digital

Digital

Nieuws

IT'er heeft kennisachterstand en is dus ontevreden

Liefst een kwart van de Nederlandse werknemers mist de kennis of de vaardigheden om zijn werk op een goede te kunnen doen. De meeste achterstanden treft men aan onder werkers in de IT. Dat schrijft de Automatiseringgids op basis van een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en TNO.

Overigens is de kennisachterstand niet via allerlei metingen wetenschappelijk vastgesteld, maar gebaseerd op vragenlijsten. Van alle werknemers deelt 23 procent mee kennis te missen, in de IT zegt 27 procent dat. “Hiermee heeft de IT-branche het grootste aandeel personeel dat denkt achter te lopen”. De onderzoekers denken dat dat samenhangt met de hoge snelheid van technologische ontwikkelingen in de IT en bijbehorende onzekerheid onder mensen.

Het onderzoek relateert kennisachterstand aan gezondheid. Mensen met een gebrek aan kennis zijn vaker ziek dan anderen en hebben zelf ‘veel vaker’ burn-outklachten. Ook gaan ze met minder blijdschap naar hun werk.

Kennisachterstanden komen, buiten de IT, ook veel voor in de bouw, onder elektriciens en loodgieters, en in andere sectoren onder industrieel ontwerpers, automonteurs en mensen.

Buschauffeurs, boeren en barmannen hebben zelden het gevoel dat hun kennis tekortschiet.

Mooi onderzoek, maar je kunt er niks mee.

Bron: Automatiseringgids mei 2015