Digital

Digital

Nieuws

Internet slibt dicht

Vroeger waarschuwde men nog weleens voor het einde van de wereld, vandaag de dag noemt men dat ‘het einde van internet’. Onlangs nog stelde een Amerikaanse universiteit (als je wilt weten hoeveel universiteiten er in Amerika zijn, klik hier) dat internet in 2013 muurvast zit.

Op een conferentie in London meldden deskundigen dat internet binnen vijf jaar zijn maximale capaciteit bereikt. ‘De wetenschap’ werkt wel aan een oplossing, maar het is racen tegen de klok. De bottleneck wordt gevormd door de fysieke grenzen van de glasvezelkabels.

De glasvezelkabels die het internetverkeer verzorgen over de oceaanbodems, raken verstopt. Ze hebben limiet van ongeveer 100 terabits per seconde en die limiet ligt in het verschiet, vooral door de enorme toename van streaming video.

De oplossing bestaat alleen nog maar op de tekentafel.
Die oplossing heeft alles te maken met licht, en wel door compensatie van de vervorming en het breken van het licht tijdens de reis door de kabel. Dat is mogelijk door, op basis van snelle berekeningen, de lichtverstoring te compenseren aan het ontvangende einde van de kabel. Een woordvoerder: “Je krijgt een rommeltje licht binnen dat je dan digitaal moet reconstrueren.”
Een andere, meer fysieke optie is een uitbreiding van de kabels door meerdere glasvezels in een glasvezel te persen. Dat is evenwel technisch een moeilijk en kostbaar ding.

Ook geldt: beide oplossingen werken op papier, maar zijn nog in geen enkele praktijk uitgetest.

Bron: Webwereld mei 2015