Digital

Digital

Nieuws

Overheden gebruiken Google als bron

Nederlandse overheden doen Google steeds vaker een verzoek om informatie over gebruikers. Het tweede half jaar van 2014 zelfs twee keer zoveel als in de eerste zes maanden van dat jaar. Dat schrijft Digitaal bestuur op basis van een ‘transparantierapport’ van Google.

De Nederlandse overheden dienden 140 verzoeken in en in ruim driekwart van de gevallen gaf Google de informatie. Het is niet duidelijk waarom in sommige gevallen het verzoek werd afgewezen. In bijna alle gevallen waren de gebruikersgegevens nodig voor een juridische procedure. Slechts één keer was er sprake van een noodverzoek, omdat iemand zich in levensgevaar zou bevinden. Juist in dat geval weigerde Google. Waarom, dat vertelt het rapport niet.

Naast de bewaarverzoeken dienden overheden ook vijf keer een bewaarverzoek in, bedoeld om te voorkomen dat mogelijk interessante informatie wordt verwijderd.

Wereldwijd kreeg Google in het tweede halfjaar van 2014 30duizend verzoeken van overheden. Ongeveer 63 procent werd ingewilligd.

Bron: Digitaal bestuur mei 2015