Digital

Digital

Nieuws

Digitaal werken lukt alleen als je het verplicht maakt

Estland, voormalige Sovjet-staat met 1,3 miljoen inwoners, voelt zich – als buurman van het onberekenbare Rusland – erg kwetsbaar. De remedie: “hard werken aan een complete digitale back-up van het land”. Dat schrijft NRC. Taavi Kotka, Chief Information Officer (CIO) van de Estse overheid, zegt het met andere woorden: “We werken we aan een concept om als land te kunnen voortbestaan, zelfs als we even geen eigen territorium meer hebben. We maken niet alleen een digitale back-up, maar ook een mirror, een versie die altijd oproepbaar blijft.”

Estland is sowieso een voorbeeldig land als het gaat om de digitale overheid. Al vanaf de onafhankelijkheid in 1991 streeft Estland naar volledige digitalisering van overheid en samenleving. Waarom? Omdat er geen andere mogelijkheid is voor betaalbare dienstverlening door de overheid in een dunbevolkt land.
De Esten lopen nu voorop. Ze stemmen via internet en doen zaken met de overheid via hun digitale identiteit die gekoppeld is aan hun identiteitskaart.
De overheid beschikt over een technische infrastructuur die nog nooit gehackt is. De basisregistraties van de overheid zijn opgeslagen in servers verspreid over de hele wereld. Volledig digitale patiëntendossiers zijn in gebruik. Virtueel burgerschap van het land staat open voor iedereen die dat wil.

Een duidelijk verschil met Nederland: in Estland gaat het om de onveranderlijkheid van gegevens, niet om eventuele privacytoestanden. De Nederlandse ambassadeur in Estland, Jos Schellaars: “De president heeft hier eens gezegd dat ze het in Estland niet zo interessant vinden als iemand online je bloedgroep kan zien, zolang ze de informatie over je bloedgroep maar niet kunnen veranderen.”

Een van de belangrijkste kenmerken van de digitale overheid in Estland is dat het gebruijk niet vrijblijvend is. Een woordvoerder: “Als je hebt besloten dat je een systeem wilt invoeren, moet je het verplicht maken. Dat is de enige manier om een hervorming te laten werken. Iedereen, ook oudere mensen moeten meedoen. Geen excuses. Onze e-identiteitskaart is gewoon gekopieerd van Finland. De technologie is vrijwel exact hetzelfde. In Finland werd het een grote mislukking, in Estland is het een groot succes. Het enige verschil is dat het hier verplicht was en in Finland een keuze. Dat remt de ontwikkeling.”

Bron: NRC mei 2015