Digital

Digital

Nieuws

Digicommissaris wil zich voortplanten

Digicommissaris Bas Eenhoorn heeft alle Nederlandse gemeenten gemaand vaart te maken met de digitalisering van hun dienstverlening en informatiehuishouding. Hij beveelt hen aan een wethouder ‘informatievoorziening’ aan te stellen. In iedere gemeente een klein Basje dus.

Eenhoorn is sinds 2014 commissaris digitale overheid. Hij moet bevorderen dat burgers en bedrijven in 2017 volledig digitaal zaken kunnen doen met de overheid. De eerste vereiste daarbij is dat overheden digitaal leren samenwerken, en dat kan alleen als er standaarden worden afgesproken over de digitale werkprocessen en informatiesystemen.

De gemeenten zijn goed op weg, maar gaan niet snel genoeg. Dat komt, volgens Eenhoorn, omdat digitaal werken nog teveel slechts een zaak van de subsubafdeling informatie en automatisering is. Fout! zegt Eenhoorn. Fout! Informatiebeleid is net als financiën een essentieel onderdeel van het gemeentebestuur. Daarom ziet hij graag in elk college een wethouder voor informatievoorziening. En in één moeite door een minister voor informatievoorziening in het volgende kabinet.

Het eerste kabinet-Eenhoorn.

Bron: Computable mei 2015