Digital

Digital

Nieuws

Raadsgedoe over nieuw zaaksysteem Amstelveen

De Amstelveense gemeenteraad is akkoord met de aanschaf van een nieuw systeem om zaakgericht werken te ondersteunen. Unaniem is het akkoord niet. VVD-fractievoorzitter Kees Noomen gelooft niet dat het voorspelde bedrag van € 1,7 miljoen toereikend zal zijn. Eigenlijk wou hij meteen een motie indienen voor aanvulling van het budget. Liever vooraf verrassingen dan achteraf.
De SP noemde het voorstel van het college van B&W ‘nogal onvoldragen’ en vroeg om uitstel van stemming. Allemaal omtrekkende bewegingen, zo bleek later: de meerderheid van de raad ging akkoord.

Het nieuwe zaaksysteem moet over 2,5 jaar in staat zijn zaakgericht werken voldoende te ondersteunen én een aantal huidige systemen te vervangen. Dan heeft de gemeente een enorme stap gemaakt op weg naar een papierloze praktijk.

Slechts een enkel raadslid kon niet nalaten op te merken dat bij de landelijke overheid maar een derde van de ICT-plannen succesvol wordt verwezenlijkt: enige argwaan is dus op zijn plaats.

Het college van B&W van Amstelveen deelde bij de aanbieding van het voorstel mee dat de gemeente last heeft van ‘de wet van de remmende voorsprong’. Amstelveen loopt voorop in digitale dienstverlening en in digitale afhandeling in de eigen organisatie. Maar doet dat “op verouderde systemen.“

Amstelveen wil gaan werken met een ‘zaaksysteem-suite’, een suite die bestaat uit een verzameling systemen en standaardsoftware. Invoering geschiedt via het programma Digitaal Werken, een team dat bestaat uit een manager, vier projectmanagers en drie technisch beheerders.

Een woordvoerder van de gemeente noemt de 1,7 miljoen “een vervangingsinvestering”.

Bron: Amstelveen.blog.nl mei 2015