Digital

Digital

Nieuws

Internet in 2023 muurvast!

Als internet blijft groeien zoals het groeit, dan bereiken we ‘met zijn allen’ over een jaar of acht de grens van de netwerkcapaciteit. Dan doet niks het meer. Daarvoor waarschuwt Andrew Ellis, hoogleraar aan de Aston University in Birmingham.

Een verschrikkelijk vooruitzicht! Daarom is er binnenkort een conferentie in Londen waarop deskundigen uit de hele wereld samenkomen om met London’s Royal Society de problematiek te bespreken.

Een schets. In 2005 gold een internetverbinding met een bandbreedte van 2 Mbit/seconde als snel. Vandaag de dag beschikken veel mensen over een verbinding die 100 Mbit/seconde kan leveren. Een einde aan deze snelle groei is niet in zicht. Op een dag zal de grens worden bereikt. Hoogleraar Ellis: “In mijn berekeningen ligt het verzadigingspunt over acht jaar, dan zullen de huidige glasvezelnetten het verkeer niet meer aankunnen.”

Een voor de hand liggende oplossing is het leggen van extra kabels, maar dat is arbeidsintensief en dus enorm duur. Ellis: “Die kosten zullen hoe dan ook worden doorberekend naar de gebruikers van internet, maar de vraag is of zij dat willen betalen. De kosten zullen verdubbelen en wie dat niet wil betalen moet rekening houden met een verbinding die er om de haverklap uit ligt.”

Bron: Automatiseringgids mei 2015