Digital

Digital

Nieuws

Apps leren gemeenten samenwerken

Berend van der Ploeg, gemeentesecretaris van Nijmegen en lid van de Vereniging voor Gemeentesecretarissen, is een groot liefhebber van apps. Ze helpen gemeenten stappen maken op het gebied van digitalisering, is zijn stellige overtuiging. Dat schrijft Binnenlands bestuur.

Een belangrijk voorbeeld van zo’n app is “Vensters voor Bedrijfsvoering”. Van der Ploeg: “Er zijn nu 120 tot 140 gemeenten die gebruik maken van deze app, die in een paar klikken een inzicht verschaft van onder meer overhead, het ambtelijk apparaat, de financiën, inhuur, HRM en duurzaamheid. Die cijfers zijn handig om resultaten van beleid in te zien, te vergelijken met andere gemeenten en om erbij te pakken tijdens vergaderingen.”

Van der Ploeg verwacht dat er steeds meer apps zullen komen die gemeenten helpen van elkaar te leren: “Tien jaar geleden opereerden gemeenten veel meer autonoom, ‘we hebben niets te schaften met die anderen’, werd er vaak gedacht. Door deze mogelijkheden kan men van elkaar leren en informatie delen. Ook binnen de gemeente zelf wordt er dankzij de app meer gezamenlijk geopereerd.”

Bron: Binnenlands bestuur april 2015