Digital

Digital

Nieuws

AIVD waarschuwt voor misbruik quantumcomputer

De quantumcomputer is al jaren een belofte. Het mythische apparaat moet rond 2030 werkelijkheid zijn geworden en kan dan zo’n extreme rekencapaciteit leveren dat allerlei natuurkundige vraagstukken worden opgelost. De verwachting is dat de mens er gelukkiger van wordt. Ook aan de TU Delft zijn tal van mensen bezig met de ontwikkeling van de quantumcomputer.

Maar er is een keerzijde, waarschuwt de geheime dienst AIVD: “Quantumcomputers kunnen ook veel beter encryptie breken dan traditionele computers.” Dat betekent dat ze zelfs de moeilijkste versleutelingen en wachtwoorden zo lang als Psalm 119 in een fractie van een seconde kunnen passeren. Je gegevens zouden nooit en nergens meer veilig kunnen zijn.

Niet helemaal waar, zegt de AIVD, je kunt je voorbereiden. De dienst adviseert om voor gegevens die langdurig vertrouwelijk moeten blijven een plan voor de migratie naar “een quantumveilige oplossing” op te stellen. Oplossingen heten: postquantum cryptografie, quantum key distribution (QKD) en (het offline) manual key distribution.

Het Nationaal Bureau voor Verbindingsbeveiliging (NBV), onderdeel van de AIVD, is als eerste in actie gekomen en helpt de Rijksoverheid bij het opstellen van zo’n migratieplan.

Burgers kunnen nog even (soms geplaagd door een angstige droom) blijven slapen.

Toch meer weten? Lees het informatieblad van de AIVD.

Bron: Webwereld april 2015