Digital

Digital

Nieuws

Nederland vooraanstaand ICT-land

In Nederland ligt een schitterende infrastructuur voor informatie- en communicatietechnologie. Die zorgt ervoor dat ons land een concurrentievoordeel op andere westerse landen heeft. Dat schrijft het Financieel Dagblad op basis van het jaarlijkse Global Information Technology Report van het World Economic Forum (WEF).

Nederland staat op de vierde plaats en doet het beter dan Duitsland, de Verenigde Staten en Japan. De top drie bestaat uit Singapore, Finland en Zweden.

Zijn hoge positie op de lijst heeft Nederland te danken aan de vooruitstrevende toepassing van ICT in onderwijs en gezondheidszorg. Ook de manier waarop de Nederlandse overheid informatie beschikbaar stelt via internet levert punten van het WEF op. Ook is de ICT in Nederland een belangrijke aanjager van innovatie. Relatief veel Nederlandse bedrijven beschikken over patenten voor ICT-gerelateerde uitvindingen.

Er zijn gelukkig ook minpunten. Zo zijn mobiel bellen en breedband-internet in ons land erg duur: als het gaat om de kosten is Nederland pas op de 72ste plaats te vinden.

De Erasmus Universiteit droeg zijn steentje bij aan (het Nederlandse deel van) het onderzoek. Hoogleraar Henk Volberda deelt mee dat de hoge positie van Nederland heeft bijgedragen aan bijvoorbeeld de beslissing van Microsoft en Google om in Nederland grote datacentra te bouwen.

Bron: Financieel Dagblad april 2015