Digital

Digital

Nieuws

Google is stouter dan je denkt

De Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) heeft in een geheim, maar uitgelekt rapport beschreven dat zoekgigant Google op verschillende manieren misbruik maakt van zijn marktpositie.

De meest schokkende conclusies:

  • Google bevoordeelt de eigen diensten
    De resultaten van Googles eigen prijsvergelijker van bijvoorbeeld vliegtuigtickets komen standaard hoger bij de zoekresultaten van Google dan die van andere prijsvergelijkers.
  • Google zet resultaten en links van concurrenten strategisch lager dan die van bedrijven die geen bedreiging vormen.
  • Google kopieert van concurrenten
    Google gebruikt bijvoorbeeld commentaar van websites als Yelp, TripAdvisor of Amazon om de productrangschikkingen van zijn eigen diensten beter te maken.
  • Google schat zijn marktaandeel opzettelijk te laag in
    Om de buitenwereld de indruk te geven dat Google helemaal niet zo machtig is, werkt het bedrijf actief mee aan het lager inschatten van het eigen marktaandeel.

Bovenstaande conclusies zijn al van 2012. Ze zijn op zich voldoende voor vervolging door de FTC (de Amerikaanse mededingingsautoriteit). Toch besloot de FTC niet tot vervolging over te gaan.
Sommigen zeggen dat Google berouw toonde en beloofde zijn leven te verbeteren. Anderen menen dat Google wel een potje kon breken, omdat het bedrijf een enorme financiële bijdrage leverde aan de kiescampagne van de Amerikaanse president Barack Obama.

Google zelf reageerde heerlijk formeel: “Na een onderzoek van 19 maanden, 9 miljoen pagina’s en vele uren getuigenissen zijn het personeel en de vijf commissarissen van de FTC het eens geworden dat er geen reden was om te interveniëren in de manier waarop we sorteren en de onderzoeksgegevens weergeven. De speculaties over een potentiële schade aan de consument en de concurrentie is totaal onjuist.”

Bron: Automatiseringgids maart 2015