Digital

Digital

Nieuws

Mooi vak: informatie-architect in het weiland

Grote bouwprojecten zijn organisaties op zich. Ze worden buiten uitgevoerd, vaak op slecht ontsloten terreinen, en toch verwachten alle medewerkers van het project dat ze altijd en overal en meteen bij alle relevantie informatie kunnen. Dat vraagt nogal wat van de IT-architect die de infrastructuur moet bedenken die zorgt dat alle informatiesystemen op de meest afgelegen locaties kunnen worden gebruikt.
Een dynamisch bestaan, zegt Arjan Kauffman, architect bij ICT Infrastructuur Nederland, tegen de website Webwereld… en hij zegt nog een paar interessante dingen:

Over de risico’s:
“Faalkosten kunnen enorm oplopen, om deze zo veel mogelijk voor te zijn proberen we de juiste informatie op de juiste plek op het juiste moment te krijgen. Dat is zeker niet altijd eenvoudig.”

Over samenwerken met andere leveranciers:
“Het zijn je collega’s, maar tegelijkertijd blijven het ook concurrenten. Daarom moet je steeds goed afwegen welke informatie je prijsgeeft. Dat zorgt voor een gezond spanningsveld en maakt het voor een architect extra interessant.”

Over de inrichting van ‘kantoren in het weiland’:
“Het inrichten van werkplekken is veel uitzoekwerk. Mogen anderen bijvoorbeeld onze licenties gebruiken of moeten we extra aanschaffen. Of nemen ze hun eigen werkplekken mee en hoe sluiten we die dan aan op onze infrastructuur.”

Over het proces om van een simpele bouwkeet te komen tot een schitterend kantoor:
“Vaak starten we met een gprs-verbinding en een aggregaat om snel aan de slag te kunnen. Zo’n bouwkeet op wielen groeit vaak uit tot een enorm gebouw, met een straalverbinding van driehonderd megabit op het dak en een complete interne infrastructuur die netjes bij ons op kantoor wordt geback-upt.“

Bron: Webwereld maart 2015