Digital

Digital

Nieuws

Idealisten willen snel rijk worden

Op internet komen steeds meer topleveldomeinen beschikbaar. Vroeger was je blij als je digital.nl of digital.com kon gebruiken. Vandaag de dag kun je beschikken over digital.amsterdam, digital.sex en digital.fashion. De combinatie van woorden is eindeloos, en de waarde van domeinnamen daalt.

Er is echter een topleveldomein dat de nodige bedrijven zorgen baart: .sucks.
Een toplevel dat speciaal bedoeld lijkt om alle klachten en lelijke verhalen over bedrijven te verzamelen en gebundeld de wereld in te sturen.

Ook gemeenten en andere overheidsinstanties kunnen ervan uitgaan dat de naam van hun stad of instelling dankzij .sucks besmeurd zal worden, schrijft Binnenlands bestuur. De voorinschrijving voor dit domein start op 30 maart en op 1 juni zullen de eerste sites met domeinnaam die eindigt op .sucks op internet verschijnen. Geen wonder dat veel (vooral Amerikaanse) bedrijven haast hebben gemaakt met het vastleggen van ‘hun nieuwe domeinnaam’. Het bedrijf Vox Populi beheert het domein en zegt dat het niet handelt uit winstoogmerk, maar vanuit het klassieke internetideaal van “de burger een stem geven”. We geloven het graag. Vooral omdat Vox Populi voor het afkopen van de domeinnaam de vorstelijke vergoeding van 250 dollar in rekening brengt.

Binnenlands bestuur: “Vooralsnog is het kiezen: betalen of de mogelijke imagoschade voor lief nemen. En dat riekt wel erg naar chantage.”

Bron: digitaalbestuur.nl maart 2015