Digital

Digital

Nieuws

Werkplek steeds kleiner

Ambtenaren hebben tegenwoordig een gemiddelde werkruimte van 15 vierkante meter, werknemers in het bedrijfsleven moeten het met een meter of drie minder doen. Dat heeft het bureau Group Hugo Ceusters-SCMS na onderzoek vastgesteld.
Het betekent dat sinds 2012 de werkruimte voor iedereen ongeveer gehalveerd is. Een vrij indrukwekkende teruggang.

Overheden en bedrijven streven al langere tijd openlijk naar vermindering van de oppervlakte voor de huisvesting van hun personeel. Oppervlakte kost immers geld.

Een woordvoerder van het onderzoeksbureau: “Veel kleiner zal het niet meer worden, maar het is wel duidelijk dat men het niet meer zo groot wil als vroeger. Kleiner is de trend: niet alleen in de theorie, maar stilaan ook in de praktijk. Zo ruilt men zijn oude gebouwen steeds vaker in voor nieuwe en bijgevolg dus ook efficiëntere panden. Het biedt de mogelijkheid om een energie- en kostenbesparing door te voeren, want hoe minder ruimte je inneemt, hoe minder je moet verwarmen en koelen, hoe minder de CO2-uitstoot is.”

Minder oppervlakte dus, maar wel meer eisen aan de huisvesting. Dat is de trend. De verwachting is dan ook dat nog steeds nieuwe kantoren zullen worden gebouwd en dat oude kantoren voorgoed worden verlaten: “Overheidsbedrijven spelen op dat vlak een voortrekkersrol en zullen hun oude kantoren nog meer willen inruilen voor een energie-efficiënter, nieuw en goed aangepast gebouw.”

Bron: fmm.nl maart 2015