Digital

Digital

Nieuws

‪#‎blijfvanmijnbib ‬

Gemeenten in Vlaanderen hoeven met ingang van het jaar 2016 niet langer een bibliotheek te hebben en behouden. Dat vloeit voort uit een nieuwe wet waarin gemeenten meer vrijheid krijgen voor eigen cultuur-, sport- en jeugdbeleid. De Vlaamse ‘bibliotheekplicht’, in 1978 ingevoerd, is daarmee komen te vervallen.

De Vlaamse minister van Cultuur Sven Gatz tegen Het Nieuwsblad: “In principe kunnen gemeenten beslissen om geen bibliotheek meer te organiseren.”
Hij denkt evenwel dat niet direct alle bibliotheken de deuren zullen sluiten. Bovendien, met een glimlach: “Als het de verkeerde kant uitgaat, kan er nieuw beleid gemaakt worden om bij te sturen.”

Veel minder positief is een woordvoerder van de Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie (VVBAD): “We zijn al enkele jaren aan het besparen. Nu de gemeentebudgetten onder druk staan, is de grootste waakzaamheid geboden.” Hij riep Vlamingen op om hun zorg om het voortbestaan van de bieb te delen via Twitter, gebruikmakend van hashtag ‪#‎blijfvanmijnbib‬.‬

Bron: Informatieprofessional maart 2015