Digital

Digital

Nieuws

Journalisten doen WOB-verzoek namens hackers

Enkele journalisten van de publieke omroep hebben alle Nederlandse gemeenten via een WOB-verzoek om inzage gevraagd in de manier waarop de informatiebeveiliging is georganiseerd. Dit als gevolg van alle heisa die is ontstaan na het rapport van de commissie-Elias over ICT bij de overheid.
De meeste gemeenten weten niet wat ze met het verzoek aanmoeten omdat ze vrezen gevoelige informatie vrij te geven. De Informatiebeveiligingsdienst voor gemeenten (IBD) adviseert de gemeenten alleen openheid van zaken te geven als ze zeker weten dat dat hun informatiebeveiliging niet in gevaar brengt.

Een woordvoerder van KING, Kwaliteitsinstituut Nederlandse Gemeenten: “Door informatie over het ICT-systeem te verspreiden informeer je eventueel hackers, die daardoor makkelijker kunnen binnendringen.Het is belangrijk dat gemeenten geen onnodige risico’s nemen.”

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten VNG is het daarmee eens: “Bij het beoordelen van een verzoek adviseren wij altijd het punt van informatieveiligheid in de overweging mee te nemen. Elke gemeente voor zich zal dus het WOB-verzoek moeten beoordelen en daarbij de afweging moeten maken of de informatieveiligheid in het geding is.”

Bron: Binnenlands bestuur maart 2015