Digital

Digital

Nieuws

Ook SharePointprojecten kunnen mislukken

Net iets meer dan tien procent van de IT-professionals noemt de invoering van SharePoint in de eigen organisatie een succes. Dat betekent dat bijna negen op de tien SharePointprojecten niet aan de verwachtingen voldoen. Dat blijkt uit een onderzoek van AIIM.

SharePoint is een prima omgeving voor samenwerking en documentmanagement, veel beter dan de meeste andere pakketten, systemen en platformen, maar toch kiezen ook in organisaties die met SharePoint werken veel eindgebruikers voor eigen tooling. Het is ook overal hetzelfde!

AIIM vroeg de IT-professionals naar de oorzaken van het mislukken. In volgorde van afnemend belang noemen ze:

  • ontbreken van steun door hoger management
  • slechte training van eindgebruikers
  • de gebrekkige aandacht van Microsoft zelf voor de on-premises-versie van SharePoint
  • gebruikersonvriendelijkheid van SharePoint zelf

Die laatste beschouwen we bij Digital overigens gewoon als ‘onzin’.

Voor SharePoint geldt eigenlijk hetzelfde als voor het archief – het management vindt het allemaal geneuzel tot er een ramp gebeurt. Een woordvoerder van AIIM: “Het lijkt erop dat er eerst een complianceramp of ander businesstrauma moet plaatsvinden voordat senior management de noodzaak aan een consistent content en records beheersysteem onderkent.”

AIIM constateert verder dat gebruikers zelden aanleiding zien om SharePoint te gebruiken het delen van documenten. Organisaties stellen te weinig regels op voor het gebruik en meestal is er binnen een bedrijf of overheid geen enkel gevoel voor ECM. Men rommelt liever wat aan.
Eindgebruikers vinden bovendien het classificeren van documenten moeilijk, vinden het taggen van documenten teveel moeite en klagen dat ze “te weinig bewegingsvrijheid” hebben in hun SharePoint-omgeving.

Bron: cio.nl maart 2015