Digital

Digital

Nieuws

Sex, drugs en ICT

Wie in Tubbergen vandaag de dag een vergunning voor een ICT-project aangevraagd, wordt op dezelfde manier behandeld als een kroegbaas, pooier of wietkweker. Namelijk als een waarschijnlijke crimineel. Tubbergen is zich van geen kwaad bewust en zegt slechts ‘het zekere voor het onzekere’ te nemen en te voorkomen ‘dat de overheid onbewust criminele activiteiten ondersteunt’. Dat schrijft Binnenlands bestuur.

De aanvraag voor een nieuw ICT-project wordt in Tubbergen altijd getoetst aan wet Bibob (wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur). Voorheen vielen alleen aanvragen voor vergunningen van coffeeshops, horeca en seksinrichtingen onder de wet. Tubbergen heeft dat rijtje uitgebreid met ICT-projecten, bouwprojecten en vechtsportevenementen.

Een woordvoerder van het Ministerie van Veiligheid en Justitie vindt de keuze van de gemeente verrassend, maar niet onlogsich: “Integriteitsrisico’s zijn voor gemeenten niet anders dan voor andere bestuursorganen.”

Bovendien staan ICT-projecten nogal in de aandacht: “De ICT is een sector waarin de overheid optreedt als substantiële opdrachtgever, bij deze overheidsopdrachten zijn grote financiële overheidsbelangen waardoor misbruik of criminele betrokkenheid aantrekkelijk wordt.”

Bron: Binnenlands bestuur maart 2015