Digital

Digital

Nieuws

Minister Hillary deed het met privaat mailadres

Hillary Clinton was vier jaar lang minister in de regering van Barack Obama. Al die vier jaren gebruikte zij voornamelijk haar persoonlijke e-mailaccount. Ook om staatszaken te regelen. Dat schrijft de Times.

Een wat merkwaardig verhaal, zeker als je beseft dat we het hier hebben over de politieke wereldtop. Los van alle veiligheidsrisico’s is het best mogelijk dat Clinton hiermee alle Amerikaanse archiefwetten heeft overtreden. Een woordvoerder van de National Archives and Records Administration: “Wij kunnen ons geen eerder voorval herinneren waarbij een hooggeplaatste regeringsfunctionaris vrijwel uitsluitend een persoonlijk e-mailadres gebruikte om ambtelijke zaken te regelen.”

Toen het bericht van de Times op Twitter verscheen, ontplofte die site bijna door alle reacties. Een van die reacties kwam van Jeb Bush, zoon en broer van, en ook nog eens een van de belangrijkste Republikeinse kandidaten voor het volgende presidentschap. Bush riep Clinton op om al haar niet-vertrouwelijke mails direct vrij te geven. Dat is de gewoonte in Amerika.

The New Yorker spit de kwestie nog wat nader uit.

Allereerst stelde het blad aan Clinton de vraag: waarom?
Haar woordvoerder deelde mee dat het niet verboden is om een eigen mailadres te gebruiken. Bovendien zou Clinton er altijd voor hebben gezorgd dat ‘records’ (officiële archiefstukken) op de juiste plaats belandden.

Dat is geen antwoord op de vraag waarom? vindt de New Yorker. Dus groef het blad wat dieper in de geschiedenis. Daar trof het een voorval uit 2007 aan. George Bush was nog president en het bleek dat een aantal hooggeplaatste regeringsambtenaren altijd mailden vanuit adressen die geen regeringsadressen waren. Ook zorgden ze er consequent voor dat alle mails ontvangen op of verstuurd van die adressen werden vernietigd in plaats van gearchiveerd. De tegenstanders van Bush, niet gering in aantal, beschuldigden de president van opzettelijke onttrekking van overheidsinformatie aan openbaarheid en archivering.

De New Yorker gaat ervan uit dat ook Clinton, tot het tegendeel blijkt, er op uit was al haar correspondentie af te schermen van nieuwsgierige ogen. “Given her family’s history, that wouldn’t be particularly shocking.” Die geschiedenis is dan vooral de geschiedenis van haar man Bill en zijn schavuitenstreken. Amerika’s gelukkige jaren onder president Bill Clinton hebben bovendien ook zijn vrouw veel vijanden opgeleverd.

De vraag is of Hillary veel te vrezen heeft. Voorganger Colin Powell gebruikte ook vaak zijn privé-adres om te mailen. Pas als uit andere bronnen een e-mail opduikt die schadelijk is en die ze heeft verstuurd vanuit haar privé-adres, kunnen de gevolgen groter zijn dan ze nu zijn…. niet meer dan een storm in een glas water. Aldus de New Yorker.

Bron: The New Yorker maart 2015