Digital

Digital

Nieuws

Topman Google waarschuwt tegen digitalisering

Wie denkt dat informatie die hij nu opslaat over twintig jaar nog te lezen is, kan zich weleens vergissen. Dat zegt Vinton Cerf, vice-president van Google. De wijze waarop we gegevens opslaan verandert namelijk voortdurend, en oudere methoden raken snel in onbruik. Informatie wordt daardoor gemakkelijk onleesbaar.

Wie vandaag de dag probeert een WP5.1-bestand uit 1997 te openen, komt voor een pijnlijke verrassing te staan. Die situatie is vergelijkbaar met ‘het gat in het geheugen van de samenleving’ die de snelle technologische vooruitgang kan veroorzaken.

Cerf waarschuwt: “We zijn zo enthousiast over digitalisering dat we al onze onze foto’s digitaliseren in de gedachte dat we ze zo langer kunnen bewaren, maar we zouden het wel eens helemaal fout kunnen hebben.”

Ook gelooft hij niet dat de huidige samenleving kan bepalen welke documenten en foto’s voor toekomstige generaties belangrijk zijn: “Historici zeggen dat de documenten en afbeeldingen die het meest waardevol zijn voor de geschiedschrijving, honderden jaren eerder soms vrij onbelangrijk waren.” Ook die gedachte komt ons bekend voor…

HP De Tijd stelt vast dat Cerf geen roepende in de woestijn is. Sterker nog, er zijn mensen die meer doen dan alleen maar roepen. “Er is een methode in ontwikkeling die uw documenten veiligstelt voor toekomstige historici, het digitale vellum.” Google levert daar zelf de nodige bijdragen aan.

Deze methode zorgt ervoor dat aan ieder digitaal document een minimale handleiding wordt gekoppeld waarin staat beschreven op welke manieren het document kan worden geopend.
Nu maar hopen dat die handleiding leesbaar blijft.

Bron: HP De Tijd februari 2015