Digital

Digital

Nieuws

Het begon allemaal met de typemachine

Management Team constateert dat het nieuwe werken – waarover zoveel gepraat is – langzaam aan werkelijkheid begint te worden. In steeds meer bedrijven doen mensen wat ze willen en treffen ze elkaar alleen op de tijd en de plaats dat zij elkaar nodig hebben.

Een grappig gevolg daarvan is dat veel technische bedrijven, die met hun vernieuwingen het nieuwe werken steeds beter mogelijk maken, mensen uit de niet-technische hoek in dienst nemen om ‘de mens te begrijpen’. De mens namelijk die van al die technische vernieuwingen een succes moet maken.

Zo heeft Intel de antropologe Genevieve Bell in dienst. Management Team voerde een gesprek met haar waarin zij een aantal interessante dingen zegt.
Allereerst een historische noot. Voor Bell begint alles nog net niet met de uitvinding van het schrift, maar wel met de komst van de typemachine in het bedrijfsleven: “De typemachine veroorzaakte een ware aardverschuiving toen die eind 18e eeuw de bedrijven binnenkwam. De typemachine betekende dat veel vrouwen aan het werk gingen als typiste.”

En het leverde een enorme uitstoot aan informatie op, iedere dag weer. Met die uitstoot (een heleboel papier) moesten de mensen wat doen: “Archiveren, rubriceren, ontsluiten, verder verspreiden. Er kwamen hele nieuwe bedrijfstakken omheen.”

Een simpele machine staat aan het begin van een nieuwe manier van werken. Zo gaat het nog steeds, aldus Bell. “Je moet begrijpen hoe mensen zijn en reageren op situaties om de juiste technologie te kunnen ontwikkelen. Wat slaat aan en wat frustreert.”

Intel springt daarop in. Met bijvoorbeeld de draadloze werkplek. In de nabije toekomst hoef je niet meer uitgebreid in te loggen als je ergens aan de slag gaat met je laptop of tablet. De nieuwe generatie apparaten is voorzien van de nieuwe generatie chips van Intel en die chips herkennen de gebruiker. Nog voordat je je apparaat op je bureau hebt gezet en bent gaan zitten, verschijnt op je bureaublad het werkje waarmee je bezig was toen je op je vorige werkplek uitlogde en je computer dichtklapte.

Schokkend vernieuwend klinkt het nog niet, maar kennelijk moet je het meemaken.

Bron: MT februari 2015