Digital

Digital

Nieuws

Microsoft heeft spijt van prijsdumping

Een paar jaar geleden startte Google met iets nieuws: de Chromebooks. Laptops voor werken in de cloud. Op die laptops alleen een browser (Chrome). Met een internetverbinding konden applicaties gratis worden gebruikt in de cloud en konden gegevens gratis worden opgeslagen in de cloud. Lekker goedkoop. Erg handig. En de Chromebook woog ook nog eens bijna niks.

Microsoft reageerde panisch, blijkt nu. Het gaf sinds de start van de Chromebooks zijn besturingssysteem, Windows, zo goed als voor niets weg aan hardwaremakers om te bereiken dat er goedkope concurrenten voor de Chromebooks konden bestaan. Het gevolg: Microsoft loopt miljarden aan licentiekosten mist.

Nu is het wel zo dat de Chromebook in Europa inderdaad geen succes is geworden, maar dat zou ook zonder de prijsdumping van Microsoft zijn gebeurd: Google heeft weinig geinvensteerd in een Europees succes.

Microsoft heeft besloten zijn strategie opnieuw te veranderen: de goedkope Windows-licenties mogen alleen worden gebruikt voor laptops met kleine schermen. Een toelichting hierop weigert Microsoft te geven.

Bron: Webwereld februari 2015