Digital

Digital

Nieuws

Facebooker kan ook online sterven

Amerikaanse Facebookgebruikers hebben sinds kort de mogelijkheid aan hun profiel een Facebook-testament te koppelen. Daarin kunnen ze iemand aanwijzen die hun profiel mag beheren (of verwijderen) na hun dood. Die beheerder krijgt dan de rechten van de voormalige gebruiker. De functionaliteit is binnenkort wereldwijd beschikbaar.

Facebook besloot deze mogelijkheid beschikbaar te stellen na vele (soms woedende, altijd emotionele) verzoeken van nabestaanden om digitale sporen van geliefde doden te kunnen wissen, of op zijn minst de indruk weg te nemen dat de dode persoon nog leefde.

In 2013 leidde het zelfs tot een rechtszaak, omdat de ouders van een overleden tienerjongen geen toegang kregen tot het account van hun zoon. Facebook verloor, en er kwam een wet die ouders in staat stelde de digitale profielen van hun overleden kinderen over te nemen. Facebook zelf wil het nu standaard mogelijk maken.

Bij Google was dat al langer mogelijk. Bij Twitter daarentegen is het nog steeds lastig. Niettemin krijgen technologiebedrijven langzamerhand in de gaten dat achter hun klanten personen van vlees en bloed schuilgaan.

Bron: Trouw februari 2015