Digital

Digital

Nieuws

Obama bezoekt cybertop en niemand komt

Binnenkort is er een cybertop waar topmensen uit Amerikaanse overheid en bedrijfsleven elkaar ontmoeten. De bekendste aanwezige: president Barack Obama. Dat is geen reden voor de hoogste topmensen van technologiebedrijven Facebook, Yahoo en Google om te komen. Sterker nog, zij sturen vervangers. De reden, volgens persbureau Bloomberg: het bedrijfsleven vindt dat de overheid zich veels te veel met hun handel en wandel bemoeit. Alleen Apple-topman Tim Cook is wel zo beleefd dat hij zelf aanwezig zal zijn.

Helemaal onbegrijpelijk is het stille protest van het bedrijfsleven niet. Zo bleek uit de informatie die ex-CIA-medewerker Edward Snowden bekend maakte, dat de National Security Agency (NSA) op grote schaal gebruikers van Google, Microsoft, YouTube en Facebook aftapte. Het kost die bedrijven nog steeds veel moeite hun klanten ervan te overtuigen dat gegevens bij hen veilig zijn.

Apple en Google hebben hun smartphones zo beveiligd dat het voor de overheid moeilijk is, zo niet onmogelijk, om gegevens af te tappen. De overheid maant de technologiebedrijven nu weetr om de data op een andere manier beschikbaar te maken, onder meer vanwege de strijd tegen terrorisme en andere misdaden. President Obaman heeft zelfs wetgeving aangekondigd die rechtbanken het recht geeft meer privé-informatie op te eisen.

Bron: Parool februari 2015