Digital

Digital

Nieuws

Eén e-mail vraagt om duizend beslissingen

De Amerikaanse neurowetenschapper Daniel Levitin weet het zeker: het brein van de hedendaagse mens is overbelast. Teveel informatie, teveel digitale herrie aan zijn kop, teveel indrukken.

Die overbelasting maakt de mens moe. Leidt tot improductiviteit, lusteloosheid en gebrek aan gedrevenheid. De remedie? Meer dagdromen. Dat schrijft MT. “Dagdromen is de toestand van de hersenen waarin stromen van beelden en gedachten losjes aan elkaar worden verbonden. In die hersentoestand kunnen we komen tot grote creativiteit en oplossingen vinden voor problemen die onoplosbaar leken.”

Een aantal interessante opmerkingen van Levitin:

“Schaduwwerk is een probleem. Waar we vroeger mensen betaalden om bepaald werk te doen, moeten we dat nu zelf doen. In de supermarkt moet je zelf je producten scannen, je moet zelf benzine in je auto gooien, zelf je reis boeken, zelf inchecken, zelf dingen uittypen. We doen meer werk dan ooit tevoren, werk waarvoor we niet gecompenseerd worden.”

Bijkomende vermoeienis bij al dat ‘schaduwwerk’ is dat mensen voortdurend beslissingen moeten nemen over allerlei onbenullige zaken. Ook dat put hen uit: “Denk maar aan e-mail. Elke keer als er een mailtje binnenkomt, moet je beslissen. Kijk ik er nu naar, of kijk ik er straks naar? Antwoord ik nu of later, moet ik het doorsturen naar iemand, moet ik het bewaren, moet ik meer informatie verzamelen om deze vraag te kunnen beantwoorden? Dat zijn al een hoop beslissingen over één mailtje. En we krijgen een paar e-mails per uur.”

Ook het feit dat het gemakkelijker dan vroeger is om aan informatie te komen, helpt niet mee: “Nog niet zo heel lang geleden ging je naar de bibliotheek als je informatie nodig had. Dan zocht je in de catalogus, liep je naar de juiste kast en misschien moest je ook nog wel een trap op. Dat kostte allemaal tijd, tijd waarin je neurale bronnen weer konden bijtanken. Vervolgens vond je het boek dat je zocht, of het was toch niet het goede boek en ging je weer op zoek naar een ander boek. Zoiets duurde een paar uur, of zelfs dagen. Nu gebeuren dat soort dingen in een paar seconden.”

Jammer is dat bij de informatie die je zo snel kunt vinden, een enorme hoeveelheid niet of maar half kloppende informatie ziet. Hoe filter je die eruit?

Het volledige interview met Levitin is hier te lezen.

Bron: MT februari 2015