Digital

Digital

Nieuws

Monsterverbond kost overheid miljarden

Er bestaat een monsterverbond van ambtenaren en ICT-aannemers dat de overheid onnodig veel miljarden kost. Dat schrijft de Automatiseringgids op basis van een artikel van De Groene Amsterdammer. ICT-projecten van de rijksoverheid gaan jaarlijks minstens een miljard over de begroting heen. Niettemin houdt de overheid vast aan het uitbesteden van de controle op die ICT-projecten. Zo verandert er nooit wat.

Het artikel van de Groene sluit aan bij de bevindingen van de commissie-Elias. Die stelde vast dat jaarlijks tussen de 1 en 5 miljard euro aan ICT werd verspild. Het werkelijke probleem is, volgens de Groene: te nauwe banden tussen ambtenaren en ICT-aannemers.

Het is bekend: overheid en de ICT-sector hebben elkaar hard nodig. Deze afhankelijkheid leidde in 2014 tot een convenant waarin onder andere werd afgesproken structureel personeel uit te wisselen. Dat zou de kennisdeling en communicatie bevorderen. Ook bespreken sindsdien twee keer per jaar topambtenaren en topmensen van ICT-bedrijven de strategische ICT-agenda van het rijk.

Deze sfeer van ‘ons kent ons’ staat een zakelijke verhouding in de weg, schrijft de Groene, en is feitelijk een garantie voor begrotingsoverschrijdingen en gebrekkig toezicht. Fraude en corruptie liggen op de loer.

Het volledig verhaal is te lezen in de Groene Amsterdammer van 12 februari.

Bron: Automatiseringgids februari 2015