Digital

Digital

Nieuws

Surinaamse Archiefraad ontwaakt uit winterslaap

Surinaamse overheden sturen hun documenten maar mondjesmaat naar het Nationaal Archief van Suriname. Die overbrenging mag best wat sneller en doortastender. Dat heeft de Surinaamse minister van Binnenlandse Zaken Edmund Leilis meegedeeld. Het zijn vooral de ministeries die steken laten vallen. Om de boel op te schudden, heeft Leilis de Nationale Archief Raad van Suriname wakker geschud.

Deze raad bestaat al heel lang, maar de laatste tien jaar is er weinig van vernomen. Terwijl de raad toch een belangrijke rol heeft in het adviseren over hoe het archiefwerk in de dagelijkse praktijk het best kan worden uitgevoerd. In Suriname is vooral enorme behoefte aan het opstellen van selectiecriteria en het maken van selectielijsten. Medewerkers van ministeries kunnen niet zelfstandig bepalen welk deel van de documenten naar het archief gaat en welk deel niet. Als ze dat wel moeten doen, gebeurt er niets.

Het archiefmateriaal komt dus veel te laat of helemaal niet bij het Nationaal Archief Suriname. De raad moet nu van de minister zo snel mogelijk duidelijk maken wat langdurig gearchiveerd en wat vernietigd moet worden. De raad wordt voorgezeten door historicus en ex-minister Maurits Hassankhan.

Maurits Hassankhan

Bron: waterkant.net februari 2015