Digital

Digital

Nieuws

Succesvolle manager of bedrieger?

Je hebt ze nog: charmante en bescheiden managers die geen praatjes hebben maar wel succces. En zo bescheiden zijn dat ze het succes niet aan zichzelf toeschrijven. Een beroemd voorbeeld is Sheryl Sandberg van Facebook. Volgens de volksmond heeft ze ooit gezegd: “Er zijn dagen dat ik wakker word en me een bedrieger voel. Dan ben ik niet overtuigd dat ik hier zou mogen zijn.” Vandaar dat van managers die niet volop kunnen genieten van hun succes wordt gezegd: “Ze lijden aan het ‘Imposter syndrome’.”

Dat is helemaal niet goed, zegt het tijdschrift Management Team. Gelukkig kan er iets aan gedaan worden. Vijf remedies.

 1. Leg je innerlijke twijfel het zwijgen op.
  Dat doe je door het stemmetje in jezelf dat zegt: “Je kunt het niet!” het zwijgen op te leggen. Niet gemakkelijk. Maar MT heeft een tip: Herken dat je hartslag in een situatie omhoog gaat en onderdruk dat door dieper en rustiger te ademen.
 2. Leer omgaan met stress.
  Als je controle houdt over je denken en handelen, zegt MT, kun je goed omgaan met stress, en dat is weer goed voor het zelfvertrouwen.
 3. Wees dapper.
  Durf nieuwe rollen en nieuwe kansen te grijpen en overschreeuw op dat moment alle twijfel. MT: “Mensen hebben zelden spijt van kansen die ze benutten, alleen van kansen die ze hebben laten lopen.”
 4. Doe aan coaching.
  Een coach kan je op de goede weg helpen, je zelfvertrouwen een boost geven en je het gevoel geven dat het succes je toekomt.
 5. Mindfulness helpt.
  Mindfulness - je bewust zijn van het moment en je focussen op gedachten en gevoelens. Als je dat proces begrijpt, zegt MT, kun je sturend optreden… en succes aan jezelf toeschrijven.

Gelukkig mag je ook gewoon een bescheiden twijfelaar blijven. Een deskundige: “Twijfel is onderdeel van het menselijk wezen. Dat accepteren is ook al een belangrijke stap.’

Bron: Management Team februari 2015