Digital

Digital

Nieuws

Wegwerpmedewerker is dé uitvinding vande IT-sector

De IT is een branche waarin ontzettend veel wordt uitgevonden. Internetjournalist Chris O’Brien heeft onlangs verklaard dat de belangrijkste uitvinding van de IT geen technische is: “Meer dan welke sector ook is de ICT-sector er de afgelopen twee decennia in geslaagd ons ervan te overtuigen dat medewerkers geheel en al een wegwerpartikel zijn.”

Dat schrijft O’Brien op de website VB News in reactie op de voortgaande ontslaggolf in de ICT-sector. Vooral in Amerika vliegen de ICT’ers bij bosjes de deur uit. In 2014 was 21 procent van de Amerikaanse ontslagenen een ICT’er. Dat is niet eenmalig. Al in 1998, een economisch topjaar, was het meer dan 25 procent. En in de tussenliggende periode zelden minder dan 10 procent.

Het is niet de economie die deze ontslaggolven veroorzaakt, zegt O’Brien: het is de gedachte dat het sneller en goedkoper is mensen in te ruilen dan ze op te leiden. Die gedachte is populair bij alle IT-bedrijven. O’Brien: “Dat is misschien nog wel het meest trieste commentaar op de ICT-sector. De sector is niet vol van mensen die buiten de gebaande paden weten te denken, verre van dat. Het overmatig gebruik van ontslag in de ICT-branche toont dat het een sector is die geleid wordt door mensen die niet voor zichzelf kunnen denken.”

Bron: Automatiseringgids januari 2015