Digital

Digital

Nieuws

Gemeenten huiverig voor digitale zorg

Gemeenten hebben sinds 2015 veel meer met zorg te maken dan voorheen, maar ze komen nauwelijks toe aan het denken over digitale ondersteuning van al die zorgtaken. Dat blijkt uit een onderzoek van De Digitale Steden Agenda. Gemeenten vinden digitale toepassingen voor zorg, preventie en maatschappelijke ondersteuning belangrijk, maar hebben meer aan hun hoofd.

De gemeenten zijn zeker positief over digitale zorgondersteuning als verlengstuk van de decentralisaties. De apps, platforms en digitale hulpmiddelen voor zorg-op-afstand, voorkomen van eenzaamheid, versterken van de mantelzorg en afstemmen van hulpvragen op beschikbare vrijwilligers.. geweldig! vinden de gemeenten. Maar hoe die hulpmiddelen toe te passen, vrijwel geen gemeente heeft er een gedachte bij.

Hans Haveman, projectmanager Zorg en Technologie bij de gemeente Enschede en ook actief als voorman van het initiatief Zorgende Stad van de Digitale Steden Agenda, ziet tot zijn teleurstelling dat gemeenten weinig actief zijn: “Ze zijn op zoek naar een rol. Ze weten niet goed of ze initiatieven moeten stimuleren of moeten wachten op een groter samenwerkingsverband. Sommige gemeenten hebben er nog niet over nagedacht. Andere zijn nog een beetje afwachtend.”

Gelukkig organiseert de Digitale Steden Agenda een aantal ‘digitale doorbraakprojecten in de zorg’ die gemeenten met een goed voorbeeld een eind op weg kunnen helpen.

Bron: Binnenlands bestuur januari 2015