Digital

Digital

Nieuws

Piratenpartij geeft politici en soldaten koekje van eigen afluisterdeeg

De jeugdvoorzitter van de Zweedse Piratenpartij, Gustav Nipe, heeft een heleboel politici, soldaten en journalisten in de val gelokt op een grote security-conferentie. Nipe was daar aanwezig om te protesteren tegen de afluister- en aftappraktijken van de overheid. Hij deed dat op een ludieke manier, hij bracht een gratis onbeveiligde wifi-netwerk in de lucht en wie inlogde op het netwerk, werd afgetapt. De bedoeling van de piraat: een doelgroep van aftappers en afluisteraars laten voelen hoe het is om te leven onder het juk van willekeurige afluistering.
“Dat leverde pijnlijke details op,” schrijft Webwereld.
Niet dat de dienders en soldaten aan één stuk door pornografische sites bezochten, wel bleken ze in het wilde weg aan de slag te gaan met niet-werkgerelateerde zoektermen zoals ‘boswandelingen’ en ‘vakantie op Ijsland’. Ook werden eBay-veilingen bezocht.

Nipe noemde zijn aftapactie “een demonstratie van de enorme kracht die ligt in het beheersen van het internet”. Hij protesteert tegen de grootschalige aftapactiviteiten van veiligheidsdiensten als de Amerikaanse NSA, Britse GCHQ en de Zweedse FRA: “Het verschil is dat zij dit het hele jaar doen en in veel grotere mate met geavanceerdere technologie.”
Hij besloot optimistisch: “Het goede nieuws is dat we tijdens onze verkenning geen voorbereidingen hebben gevonden voor terroristische activiteiten.”

Bron: Webwereld januari 2015