Digital

Digital

Nieuws

Niet techniek maar werknemer zorgt voor onveiligheid

Vooral mobiele apparaten zijn het doelwit van kwaadwillende software. Dat blijkt uit een onderzoek van Ponemon Institute. De digitale aanvallen zijn vaak nog succesvol ook. Dat ligt meestal niet aan de techniek, zeggen ondervraagde ICT’ers, het ligt aan de onzorgvuldigheid van werknemers die het beveiligingsbeleid van hun bedrijf aan de laars lappen.

Malware kan ook toeslaan als medewerkers hun persoonlijke toestellen meenemen naar kantoor en koppelen aan het netwerk. Ook het gebruik van commerciële cloudapplicaties (zoals Dropbox) is niet bevorderlijk voor de informatieveiligheid, net zo min als buiten kantoor werken met onbeveiligde W-Fi-verbindingen.

Het is een verschrikking, concluderen de IT’ers, die altijd de schuld krijgen.

Hoewel de medewerkers dus de meeste risico’s meebrengen, wordt het minst geinvesteerd in hun bewustwording. Maar elf procent van de uitgaven aan veiligheid! Veel meer geld gaat naar netwerkbeveiliging (40 procent), databeveiliging (21 procent), applicatiebeveiliging (15 procent) en endpoint-beveiliging (13 procent). Waarschijnlijk omdat dat techische, en dus makkelijk in te voeren ‘oplossingen’ zijn.

Het lijkt wel documentmanagement.

Bron: Computable januari 2015