Digital

Digital

Nieuws

Stedin laat zelfherstellend elektriciteitsnet zien

Computers worden steeds slimmer. Op een dag zullen ze slimmer zijn dan mensen en de macht overnemen. Tenminste, dat vrezen veel mensen.
Voorlopig laten we computers nog voor ons werken zodat wij lekker kunnen luieren. Dat geldt sinds kort ook voor medewerkers van het energiebedrijf Stedin: in Rotterdam, waar Stedin het stroomnet beheert, werd voor het eerst in Nederland een stroomstoring opgelost door ingrijpen van het elektriciteitsnet zelf.
Op een zondag in het midden van januari zaten ongeveer 600 huishoudens, winkels en bedrijven in het centrum van Rotterdam zondern stroom. Niet uren achtereen, maar achttien seconden. Snel ingegrepen door de mensen van Stedin, denk je. Niks hoor: het stroomnet zelf verhielp de storing op een manier die ‘verbluffend veel’ lijkt op die van het internet. Daar worden datapakketjes, bij het uitvallen van een router in een netwerk, omgeleid via een andere route.

Hoe werkt het precies? Moderne ICT en elektrotechniek sporen zelf de plaats van een defect in kabel of elektriciteitshuisje op, isoleren die en schakelen de overige delen van het net zelfstandig weer in. Dat gebeurde bij Stedinklanten in de omgeving van de Beurs, Coolsingel, Korte Hoogstraat, Grotekerkplein en Hoogstraat. Een aantal andere klanten in de omgeving van de Blaak moesten een uur wachten op elektriciteit.

Stedin is trots en zegt de eerste netbeheerder ter wereld te zijn met een ondergronds zelfherstellend net. In de Verenigde Staten en Groot-Brittannië bestaat zelfherstelling ook, maar dan bij bovengrondse kabels op hoogspanningsniveau.

Bron: Emerce januari 2015